Ga naar inhoud
  • 0

levensduur van turbo


TeeDeeIe

Vraag

Wie weet wat de normale levensduur van de turbo van een TDI 130 pk is. De turbo van mijn vorige passat ging na 200000 km defect en hierdoor blies ik alle olie vanuit mijn sump door de uitlaat naar buiten. Het resultaat was een enorme gevolgschade aan de motor. Nu heb ik bijna 200000 km op de klok van mijn passat van 2002. Ik wil dit niet nog een keer ervaren. De turbo van de passat van mijn collega heeft 't ook rond de km stand van 220000 begeven. 2500 euri schade aan turbo en katalysator. Wat is de beste remedie? Vroegtijdig vervangen? Laten controleren? Wie kan me hierin adviseren?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Aanbevolen berichten

  • 0

tja.. de toestand van een turbo ligt meestal bij de eigenaren.. mijn 110pk turbo heb ik bij 370dkm vervangen door een groter exemplaar maar je kon niet zien dat er gebruik van gemaakt was.. dwz geen speling o.i.d.

 

Tevens is het niet zo dat als de turbo ploft je binnen een seconde met een kapotte motor staat.. in jouw geval zal er dus te lang mee zijn doorgereden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 0

In principe is de levensduur van de turbo 'levenslang'. Het ligt echter aan het onderhoud, gebruik en kwaliteit van de onderdelen hoelang hij mee gaat. Dat is moeilijk te voorspellen. Preventief vervangen lijkt me nooit de beste oplossing, tenzij er duidelijk vastgesteld kan worden dat de turbo of enkele onderdelen daarvan aan het eind van de levensduur zijn. Gewoon doorrijden lijkt mij het beste. Doe ik zelf ook.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 0
tja.. de toestand van een turbo ligt meestal bij de eigenaren.. mijn 110pk turbo heb ik bij 370dkm vervangen door een groter exemplaar maar je kon niet zien dat er gebruik van gemaakt was.. dwz geen speling o.i.d.

 

Tevens is het niet zo dat als de turbo ploft je binnen een seconde met een kapotte motor staat.. in jouw geval zal er dus te lang mee zijn doorgereden.

 

Kan kloppen wat TS daar zegt. Soms wil wel eens een lager eruitlopen waardoor de olie in de turbo terecht komt en daarna in de motor, inplaats van in het lager-->retourleiding-->carterpan.

Gevolg is dat de olie verbrandt wordt en deze verbranding niet te stoppen is d.m.v. het omdraaien van de sleutel. Motor is dus in principe op hol geslagen en vaak gaat dit door tot de olie in het carter op is. (en de motor dus uiteindelijk droogloopt)

 

Hebt dit misschien wel eens gezien bij een Renault Laguna 2 of Megane 2, deze hadden een ontwerpfout bij de carterventilatie/olievuldop, waardoor ditzelfde tafereel kan ontstaan. (verbranden van olie) Heb ze zelf wel zien staan langs de kant van de weg met een gigantisch rookgordijn erachter en een eigenaar ernaast die zich afvraagt wat zijn auto nu aan het doen is.

 

Verder is de levensduur van een turbo inderdaad heel erg afhankelijk van het gebruik ervan. Behandel je een turbo goed, betaalt zich dit terug in een lange levensduur. Wat ook meespeelt is de grootte van een turbo. Een lompe turbo is vaak vrij duurzaam. Een klein turbootje die flink moet presteren, heeft over het algemeen een kortere levensduur. (ik noem een K03 die men vindt in alle 1.8T wagens op golfplatform, de 1.8T in Passat/A4/A6 of zelfs 2 K03's op de Audi 2.7T in S4 en A6 2.7)

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 0

Ik heb een passat uit 2000 met 275000km op de teller en volgens de boeken nog steeds de eerste turbo, als ook de koppeling....het is net zoals hierboven al gesteld is, als je netjes warm rijdt en niet continu volop gebruik maakt van de turbo zal ie best levenslang mee gaan. Ga je echter met koude motor direct volop gassen en houd je dit vol tot je bij je eindbestemming bent dan zal de levensduur wel korter zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 0

Bij mijn huidige bus (T5) is de turbo vervangen bij 150.000 km! NU weet ik wel waarom dit komt... door de oude eigenaren.... inmiddels is de tellerstand 190.000km en de automaat ligt eruit :angry:

Turbo koste mij in Duitsland 1850,00 incl. mwst (BTW) .... (aangezien ik daar gestrand was)

Automaat kost mij naar berekeningen als het goed is 4100 excl. BTW (auto staat nu dood in de garage :angry::angry: )

 

Als ik iets heb met mijn autos (Passat of bus) dan kost het GRUWELIJK veel geld... :| of ik heb een verkeerde smaak of VW mag mij niet!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 0

ONDERHOUD dat is het verhaal!

Schone olie is het onderhoud van je turbo. Let op dat alle slangen (carterventilatie) schoon zijn.

EGR afdoppen helpt ook (koolafzetting)

Warmrijden en uit laten lopen na het rijden is ook erg goed.

De gemiddelde turbo gaat maar 120.000km mee!

De turbo van een benzinemotor gaat minder lang mee dan die van een diesel motor omdat de verbrandingstemperatuur een stuk hoger ligt.

Als je een turbo uit voorzorg zou laten reviseren zou je dat een hoop kosten schelen!

 

Die van mij gaat al 301.000km mee maar krijgt binnenkort wel een revisiebeurt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 0

ik weet niet waar je die wijsheid vandaan haalt van de levensduur van een turbo.. maar ik rijd al 10 jaar in auto's met turbo's en alle auto hebben bij inruil/export allemaal ruim 400dkm met de 1e turbo..

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 0

:shock: De gemiddelde turbo gaat maar 120.000km mee! :shock:

 

Vdub: Hij zal wel veel onderhoud/reparatie aan 1.6HDI (90pk) van psa doen, die willen het niet zo lang doen als je er niet erg voorzichtig mee bent. Overigens van de zelfde psa de 2.0 HDI (ook 90pk) dus net iets ouder type lopen bij ons op de zaak in een Expert 200.000 km in 2,5 jaar! en draaien allemaal als een zonnetje.

 

120.000km... das toch wel erg weinig!. Denk ook niet dat dat een richtgetal zal zijn van VW.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 0

Ik heb een passat van 2000 met bijna 3 ton op de klok, zit nog de eerste turbo in. Gezien het feit dat ie er nog lustig op los fluit (ja, je moet ervan houden) draait ie nog soepeltjes rond. Volgens sommige "kenners" in mijn vriendenkring duidt de fluit op slijtage, ik heb zelf meer het idee dat er onder de motorkap wat dingen zijn gebeurt die niet origineel zijn (wetterauer chip en EGR dicht).

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 0

Moet geen probleem zijn. Expliciet af laten koelen is van toepassing als je net 10 minuten lang 6000 toeren hebt gesjeesd en dan een parkeerplaats opduikt om te tanken ofzo en dan meteen de motor uitzet. Dan kan alles de warmte wat lastig kwijt. Met als gevolg dat of de lagers van de turbo zo heet worden dat ze schade oplopen of dat de olie die niet meer rond wordt gepompt en nog bij de hete lagers zit wordt gebakken. Denk aan de aanslag in een bakpan. Als dat maar lang genoeg doorgaat krijg je rommel in je motor die dus in de zeef terecht komt , de boel laat verstoppen , de oliedruk gaat dat schommelen of wordt te laag met olielampjes als gevolg of erger.

 

Ik las ergens iets over een secundaire electrische pomp die tot 1-2 minuten na contact uit nog koelvloeistof langs de turbo zou pompen maar of dat klopt en op welke modellen dat zou gebeuren is mij onduidelijk. Sommige japanse straatracers hebben zgn. turbo timers ; dan stap je gewoon uit maar je motor blijft nog 1-2 minuten draaien. Alle deuren gaan gewoon op slot. Na 1-2 minuten gaat de motor van vanzelf uit. Dit alles om de boel netjes optimaal te laten afkoelen.

 

Voor de huis tuin en keuken ritjes die we in nederland maken is de laatste kilometer naar je huis in principe al voldoende anders hadden er duizenden dieselende stationbakken met turbos kaduuk moeten zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 0

Bij een diesel is nakoelen na het rijden niet erg belangrijk. De uitlaatgas temperaturen bij een diesel zijn veel lager dan bij een benzinemotor. De turbo bij een diesel wordt dus ook niet roodheet onder vollast, en verbranden van de olie in de turbo na het afzetten zal niet snel gebeuren. Rustig de wijk in rijden en op het gemak in parkeren is al prima. Nogmaals, bij een benzinemotor is het een ander verhaal! :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 0

Nog kort stukje over de k03 turbo (op de 1.8t) :

 

K03 vs. K03 Sport vs. K04

K03 vs. K03 Sport vs. K04

 

The 1.8-liter turbo motor introduced in the Audi A4 and Volkswagen Passat (and soon, the New Beetle, see page 8) has reinvigorated the Volkswagen tuning industry like mechanical Viagra. Saddled with 2.0-liters that respond to mild tuning, but not much else, and VR6 engines that are rare and pricey, the 1.8T has proven not only inexpensive to upgrade, but responsive to those upgrades as only a turbo motor can be.

 

 

The secret to the engine's success lies in its electronically controlled wastegate. This gives the 1.8T an artificially flat torque curve (note that the stock torque spec is written "155 lb-ft @ 1750-4600 rpm). In its stock form, you hardly know the engine is turbocharged. It feels more like an exceptionally smooth, powerful, torquey four cylinder, which of course Is the whole point. The stock computer never lets the turbo act the way we normally think a turbo should act, by providing lots of boost at high engine speeds.

 

 

Modern technology can take advantage of this artificial wastegate programming. By making the stock computer more liberal with its wastegate programming--not to mention the fuel maps, spark maps, etc.--one can significantly increase the power in the stock 1.8T. 3ust by swapping out the computer, gains of up to 40 horsepower and beyond are possible. As long as the programming is done right, the power comes on smoothly and effortlessly. Because of the inherent adaptive programming in the stock computer (which remains unchanged) the modified computer will adapt itself to the engine, gradually reducing any detonation that may occur initially as miles accumulate. It's just about the perfect upgrade, especially considering that most computer upgrades go for roughly $400 and take about five minutes to install.

 

 

So the 1.8T has unlimited upgradability, right? Well, there's a catch. The stock KKK K03 turbo on the 1.8T is small. Very small. It's almost cute to look at. It was designed to improve torque with minimal lag on the 1.8T, something it is very good at. Unfortunately, this smallness imposes some restrictions on just how much boost one can pump through the turbo. According to Turbonetics in Moorpark, California, the stock K03 is happiest at about 12 pounds of boost because of the design of the blades: Going much further doesn't produce any really usable power. The K03 also uses a very small 4mm turbo shaft. Because of its size, the shaft becomes unstable excessive rpm, regardless of how well the turbo is balanced. As the shaft becomes unstable, it wobbles, and if the shaft wobbles, the blades will eventually scuff the side of the housing...or worse. Another limitation is the boost level itself. As was mentioned earlier, the K03 doesn't produce very good boost beyond about 12 lbs. The blade pitch is not designed to sustain boost beyond that threshold. This limits the 1.8T to about 200 hp with the stock K03 turbo.

 

 

Heat is another limiting factor. The K03 runs hot when pumping a lot of boost, as does any turbo. This is fine if you leave the 1.8T alone and never mess with boost levels. But if you start increasing the boost, things get hot quickly. Even after moderate driving, the turbo will glow brightly enough to see in even dim light. This in and of itself isn't a problem, but many owners don't take the time to properly cool down their turbocharged cars. Too many heat cycles without letting the turbo properly cool down could cause the housing to crack, which of course leads to a number of other problems. (This can really apply to all turbocharged vehicles, not just the 1.8T. Remember, one of the best investments you can make is a turbo timer to let the car cool properly after running.)

 

 

On other turbocharged engines, it would seem the most obvious thing to do would be to install a bigger turbo. However, there has not been a bigger turbo for the 1.8T until very recently. Enthusiasts looking to push their 1.8T beyond this 200 hp limit had two options. First, they could develop a custom turbo system, complete with manifold, mounting flange and all other accessories needed to install a bigger turbo. Second, they could simply modify the stock K03, making it a K03 Sport. Suffice it to say most people chose the latter route.

 

 

The K03 Sport does flow more air than the standard K03, and is capable of holding boost at the 15 lb level. Unfortunately, the K03 Sport was a stopgap measure. Modifying the stock K03 worked, but reliability was a factor for some people. The thin shaft remained, so balancing the bigger wheels of the K03 Sport was even more important. It was also difficult, and as mentioned before, the slightest imperfection could cause the shaft to wobble and the impeller blades to impact the sides of the turbo--or worse--at higher boost levels. There just wasn't a lot of room to play with in the K03. To top it all off, excessive heat was still a factor. This was exacerbated in the K03 Sport because its greater capacity begged higher boost levels, which means even more heat.

 

 

Then, along came the Audi TT. This car uses the same 1.8T engine as the Passat, but with a whopping 225 hp. It does this through the use of the K04. A bigger version of the K03, the K04 has bigger wheels than the K03 or even the K03 Sport. Subsequently, it can flow more air at the same boost level, without any reliability questions. The K04 is so much better than the K03 Sport in fact that virtually every tuner offering a turbo upgrade for the 1.8T has abandoned the K03 Sport in favor of the K04.

 

It is important to note, however, that even with its added capacity, the K04 is only capable of about 240 horsepower on the 1.8T. Turbonetics recommends keeping boost levels below 16 lbs because even the beefier K04 uses the small 4mm shaft. The advantage over the K03 Sport is better mid and high range power. Although the K04 runs at the same boost level as the K03 Sport, its higher capacity means that it will pump more air than its smaller cousin. For example, imagine you're filling a bucket with a garden hose. Now imagine filling the bucket with a fire hose, but at the same water pressure. It would fill faster, right? The same principle is at work here. This difference is most noticeable on the top end, but there is a satisfying growth in power in the midrange too. Greedspeed in Thousand Oaks, California offers a turbo upgrade kit based on Neuspeed's kit. The kit itself consists of the turbo, a ported manifold, spark plugs, thermostat and computer upgrade. The engine is quite responsive, with just a slight hint of turbo lag at the bottom end. When at full boost, however, it pulls strongly, yanking the Passat around with authority. It is still important to let the turbo cool properly, as it is quite capable of getting too hot. And for those who must have more power than even the K04 can provide...stay tuned...big things are on the horizon for the 1.8T.

 

Wat je dus eigenlijk wil is de k04 turbo van de TT op je 1.8t Passat. Wie heeft er zo'n mod ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 0

Young Padawan, dit is een achterhaald (gecopieerd) stuk, ik heb sinds 2005 al een K04 en ben redelijk ingewijd in de verschillende turbo's en er bestaat geen k03S voor de in lengte geplaatste 1.8T, wel voor de dwarsgeplaatste 1.8T. De enige K04 die direct past voor de in lengte geplaatste motor is de k04-015. May the force be with you!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 0

Hoi,

 

Heb nu rond de 310.000 km gereden en gisteren is mijn turbo defect geraakt, de variabele schoepen blijven hangen door roet ontwikkeling.

Zijn er nog tips om die schoepen weer werkend te krijgen of is het nu gedaan met de turbo en zal ik een nieuwe moeten laten monteren?

En als het dan een nieuwe wordt waar kan ik deze dan voordelig aanschaffen?

 

Ik heb een simpele Passat 1,9 TDI van 2001 met wel 101pk's

 

Alvast bedankt voor eventuele reacties

 

Grt,

 

@rj@n

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Forumvoorwaaden