Ga naar inhoud
 • 0

B8 motorproblemen koeling (olie te heet en motor wordt begrensd)


martijn v o

Vraag

Wij hadden vorig jaar al met de vakantie maar nu helemaal een probleempje. (Auto B8 1.6 TDI 2016).

Het begon allemaal met niet genoeg warmte in het interieur. Heel langzaam op temperatuur komen van de binnenruimte terwijl de motortemperatuur goed is.

Ik merkte vorig jaar met de vakantie van Utrecht naar Brabant dat de auto (met caravan) soms niet wilde trekken.  Geen foutmeldingen in het display maar na het uitlezen op plaats van bestemming ook geen enkele indicatie te verkrijgen via VCDS. Solo was gene probleem. Ik kreeg soms wel een foutmelding van de electrische waterpomp dus die hebben we van het voorjaar vervangen (beide zowel de V188 kachelondersteuning als de V488 laadluchtondersteuning omdat je niet precies op krijgt welke het niet doet). Kachelradiateur vervvangen en gelijk een beurt met verse koelvloeistof en nieuwe olie en we dachten hiermee het probleem verholpen te hebben.

Maar bij het ophalen van de caravan bij de stalling kwam ik niet verder dan 10 km. Er was niet meer mee te rijden. Wegenwacht kon ook niets vinden maar die hebben ons netjes thuisgebracht.

Symptomen zijn als je met caravan rijdt en je geeft gas het motorvermogen langzaam wordt beperkt (in tegenstelling tot noodloop waarbij hij ineens beperkt) dat in dit geval ik nog 55 km/h reed op de snelweg. Enige wat me opviel is dat de olietemperatuur wel oploopt naar 120 graden+ en dat voor in een vlak Nederland met matige buitentemperaturen. er is dus iets niet goed maar wat dan.

Dus op zoek naar wat kan dat zijn. In samenspraak met Matthijs @Vdub garagist te Vorden (gespecialiseerd in VAG) op zoek gegaan. Nu ben ik ook in het bezit van ODB11 pro VAG en dat werkt via bluetoothdongle op je telefoon. Ik kwam daar in engine-01 de meetblokken van engine protection tegen en die hebben we aangezet en zijn gaan rijden zonder caravan maar de motor wel flink belast.

Uiteindelijk kwamen we erachter dat de motor werd beschermd voor een te hoge inlaatluchttemperatuur. Deze B8 heeft een watergekoelde inlaadluchtkoeler die werkt met een radiateur. In de grille zitten drie radiateuren, 1- voor de airco ( de condensor), 2 de laadluchtkoeler en 3 de normale waterradiateur voor de motorkoeling.

Met deze wetenschap, we waren inmiddels met een huurbus op de camping terechtgekomen, ben ik op de camping gaan zoeken. Slangen van het koelsysteem los (wel de beschikking over de schema's van de auto dank Matthijs) en dat zoekt wel makkelijker. Wat een slangen en electra bende is dat onder de kap. Tuinslang gepakt en met slangen en slangenklemmen aan het rommelen geweest om zo alles door te spoelen. Eerste keer direct een probleem, er kwam niets doorheen en de tuinslang schoot steeds van de kraan af.

Dag twee maar naar een garage gereden om te vragen of ik de motorplaat mocht verwijderen anders kom je van onderen nergens meer bij. Uiteindelijk het hele laadcircuit (paars op het schema) doorgespoeld (waterkoud, waterwarm, azijn en soda), er kwam veel rommel uit en het zag eruit als kalkdeeltjes. en weer schoongespoeld en afgevuld met warm (80 graden water uit de boiler van de camping) water. En toen gaan proefrijden en jawel, de laadlucht na de koeler was beduidend lager. We krijgen de auto (solo) met gekke capriolen nu niet meer boven de 50 graden waar het eerst tegen de 85 aan was. Probleem lijkt dus gevonden en verholpen.

Ik heb ook een hoge olietemperatuur en dat zal ongetwijfeld te maken hebben met de grote hoeveelheid rommel dit nog in de wisselaar zit. Ik heb een flesje coolant reiniger erin gedaan en ga even een weekje rijden zo om te kijken of het schoon blijft.

Heeft u dus verwarminggsproblemen in het interieur EN begrenzingsproblemen en geen foutmelding? op naar de meetwaardeblokken motor protection om te kijken wat er aan de hand is.

Binnenkort maar weer koelvloeistof erin doen bij Matthijs die heeft een speciaal apparaat om te ontluchten en dat is wel nodig bij deze auto's je bent anders weken verder voordat de lucht er helemaal uit is als het al lukt.

IMG-20240426-WA0000.jpg

IMG-20240425-WA0000.jpeg

IMG-20240503-WA0003.jpeg

IMG-20240501-WA0025.jpeg

IMG-20240426-WA0005.jpeg

IMG-20240426-WA0003.jpeg

IMG-20240426-WA0001.jpeg

Screenshot_20240425_223338_OBDeleven.jpg

Screenshot_20240430_144118_OBDeleven.jpg

Screenshot_20240430_154507_OBDeleven.jpg

Screenshot_20240503_164600_OBDeleven.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Aanbevolen berichten

 • 0

Krijg meer en meer de indruk dat je graag klust op de camping 😎,  maar alweer netjes opgelost met de voorafgaande doordachte foutenanalyse 👌🏼🤘🏼

Link naar reactie
Delen op andere sites

 • 0
19 minuten geleden, wulfke zei:

Krijg meer en meer de indruk dat je graag klust op de camping 😎,  maar alweer netjes opgelost met de voorafgaande doordachte foutenanalyse 👌🏼🤘🏼

Hij doet het er gewoon om hoor, boekt een hotelletje of een camping als ie hier komt sleutelen.. alles om maar niet op zn echte werk te zijn ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

 • 0

Had je een oorzaak kunnen ontdekken waar die sludge vandaan komt? Matig onderhoud van de vorige eigenaar ? Bijwerking van een vreemd product in het koelmiddel ? ...

Link naar reactie
Delen op andere sites

 • 0

Het was geen sludge maar vaste vlokdeeltjes, ziet eruit als kalk maar als je het fijn wrijft is de binnenkant roestkleur. Geen idee hoe dat erin is gekomen, koelmiddelen gemixt, bijgevuld met slootwater, nooit ververst zeg het maar. Blij dat ie weer goed is, dan kunnen we weer zelf de caravan trekken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

 • 0
2 minuten geleden, tiptronic zei:

Heb je geen mover dan?

Verstuurd vanaf mijn SM-A546B met Tapatalk
 

Die heeft hij wel maar het koelwater systeem zat verstopt, is ook van een discutabel  merk meen ik, iets van VW Passat of zo :mrgreen:

Link naar reactie
Delen op andere sites

 • 0
3 uren geleden, martijn v o zei:

Het was geen sludge maar vaste vlokdeeltjes, ziet eruit als kalk maar als je het fijn wrijft is de binnenkant roestkleur. Geen idee hoe dat erin is gekomen, koelmiddelen gemixt, bijgevuld met slootwater, nooit ververst zeg het maar. Blij dat ie weer goed is, dan kunnen we weer zelf de caravan trekken.

Zou die troep iets van lekstopper zijn ivm een kleine lekkage ooit? Die luchtinlaatkoeler is bij mij ook al lang geleden vervangen, maar dan stond ik ook elke week een beetje bij te vullen, dat was dus geen kleine lekkage.

Link naar reactie
Delen op andere sites

 • 0

Dat zit er ook in alleen een beetje van het navullen. Het koelsysteem is in totaal een liter of 8. Als je de slangen wegneemt loopt niet alles leeg en spoelen met demiwater is moeilijk dat kon ik alleen met koud of warm water via de mengkraan van de badkamer. Het warme water komt hier op de camping uit een electrische boiler en die is 80 graden, dus dat is wel redelijk kalkvrij. dus optimaal mogelijk geprobeerd als mogelijk was.

Het spoelen van het hele blok heb ik als volgt gedaan:

Na alle rotzooi spoelen met koud water, daarna spoelen met warmwater (afhankelijk van de temperatuur zodat je thermostaat ook open gaat bij een graad of 80). Je pakt niet alles met de tuinslang er zitten teveel slangen via allerlei wegen naar andere delen en het water neemt de weg van de minste weerstand en er zitten ook terugslagkleppen in. Na het weer samenbouwen afvullen met demiwater en je blok warm laten lopen. daarna bleek er nog steeds roze vloeistof te circuleren en toen heb ik de overloop van het expansievat in een emmer laten lopen en in het bolletje warm water gegoten zodat ie op pijl bleef en na twee emmers warm water was het redelijk schoon. Toen een dag gereden om te proberen zoveel mogelijk te ontluchten en nadat het peil redelijk constant was het flesje Wynss erbij gegooid en dat zit er nu nog steeds in.

Als we thuis zijn zal ik nog eens kijken naar de kleur en de deeltjes die erin zitten, ik wil eerst naar huis met de caravan zonder capriolen.

Het ontluchten van de B8 zonder apparatuur is echt niet te doen, bij het minste of geringste lucht doet gelijk je kachel radiateur niet meer goed mee. Soms duurt het een week voordat het  peil in de nacht (vaak als het goed koud is geweest) ineens een stuk is gezakt en soms krijg je dan ook melding dat je vloeistof moet bijvullen. Daarna blijft het wel goed op peil. Dus een rondje rijden en dan denken dat de lucht eruit is, werkt voor geen meter.

Link naar reactie
Delen op andere sites

 • 0

Weer thuis aangekomen met auto EN caravan. De laddluchttemperatuur tijdens de rit in de gaten gehouden en die schommelt tussen de 54 en de 74 graden. Je kan dan ook gelijk zien dat de (lucht!) temperaturen voor de inlaadluchtkoeler dus na de turbo oplopen tot 170 graden.

Olie was zoals verwacht nog te hoog continu tegen de 130 graden aan, maar daar hebben we wel een oplossing voor denk ik.

Koelwatertemperatuur rond de 104 graden.

Auto beladen, 4 personen en caravan beladen totaalgewicht 3600 kilo snelheid 94 op de cruise is 90 in het echt.

Morgen ga ik het expansievat onderzoeken wat er nu na het schoonmaken nog inzit, wordt vervolgd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

 • 0

Met al die hoge temperaturen krijg ik flashbacks naar mijn vorige blok voordat die sneuvelde. Ook daarvan waren de temperaturen altijd veel te hoog, en het werd ook alleen maar erger totdat hij overleed. Ook wel eens 120 graden olie gezien in Frankrijk op de snelweg, maar dat was alleen ik en geen caravan. Watertemperatuur was (achteraf gezien) altijd te hoog. Vrijwel nooit meer onder de 100, en nu moet ik moeite doen om hem boven de 90 te krijgen met het nieuwe blok.

Link naar reactie
Delen op andere sites

 • 0

de 1.6TDI is eigenlijk ook gewoon een K..motor.. heb er nu ook een staan met tuning(niet van JD/mij), vorig jaar ander DPF geplaatst, 5000km oud, nu een jaar later ook stuk...
Overigens zag ik nu ook weer dat deze auto vreemd start, bij mn eigen kun je drukken wat je wil op de startknop, hij start als die zelf vind dat het er tijd voor is, die 1.6TDI begint meteen met starten/ronddraaien als je de knop bekijkt, wat vrijwel altijd resulteert in een motor die slecht aanslaat/vaak rond moet draaien.

Link naar reactie
Delen op andere sites

 • 0

Zit er na de egr niet nog een pomp, v55? Doet mij een beetje denken aan dat silicagel zakjes verhaal wat er in het koelwaterreservoir bij bepaalde “milieuvriendelijke” koelvloeistof heeft gezeten en na verloop van tijd nog wel eens knapte. Oliefilterhuis ook maar eens demonteren dan en warmtewisselaar apart spoelen. En de dsg koeler ook maar meteen doen? 
Wat vervelend zo tijdens je vakantie. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

 • 0

Egr zit op de mechanische waterpomp aangedreven door de dustributieriem. De twee electrische pompen heb ik al vervangen. De oliekoeler ga ik nog vervangen en de kachelradiateur maar proberen schoon te maken en dan goede koelvloeistof erin enniet die g13 rommel. Ik had overigens geen zakje met silicakorrels in het expansievat zitten. Dsg koeler heb ik niet op mij  handbak passat.

Link naar reactie
Delen op andere sites

 • 0

Heb je dan een mechanische waterpomp met variabele opbrengst die schakelt met een actuator? Daar lees ik ook het nodige over, problemen met het niet soepel lopen van dit mechaniek. Mogelijk ook nog de moeite waard om te checken. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

 • 0

Na een aantal dagen rijden met water Wynss coolant cleaner eens wat afgetapt uit het expansievat.

Er zit beduidend minder aanslag in dan eerder. Het water was schoon wat erin gegaan is, maar natuurlijk niet het hele koelcircuit kunnen aftappen. Dus na een tijdje rijden zat er toch een wat rode gloed van de koelvloeistof in het vaatje.

Valt me op dat als je het aftapt en laat staan dat dan de rode kleur wel bruin wordt na een dag of drie.

 

20240520_163605.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Forumvoorwaaden