Ga naar inhoud
 • 0

Water uit verlichting zonneklep bijrijder.


MiC2005
 Share

Vraag

Sinds kort heb ik last van waterdruppels die uit de verlichting vallen boven de zonneklep van de bijrijder tijdens regenbui terwijl de auto stil staat. Het was even zoeken waar zo'n sporadische druppel nou vandaan kwam maar ink ontdekte dat het ingeklapte make-up spiegeltje ook aardig vol zat met vocht. Lampje eruit geklikt en het was behoorlijk nat bovenop. Inmiddels heb ik het middenconsol waar de motor zit van het panoramadak openliggen en ben ik eens gaan kijken met een endoscoop. Eerst dacht ik dat het iets te maken had met de afvoerslangen maar dat loopt allemaal perfect weg door de deurstijlen en het water komt in een mooie straal bij de banden eruit. Na een regenbui lekt het dus. Ook stond er flink wat water bovenin het eerste gedeelte van de bekleding van het dak. Staat gewoon water in. Goed waterdicht zeg die dakbekleding. Als ik het dak open maak is de goot aan de kant van het voorraam droog. Aan de zijkanten iets nat. Geen vuil te zien bij de gaatjes en met een gieter loopt alles netjes weg door de slangetjes. Als het dak dicht is en ik giet water op het dak dan komen er druppels uit het gat dus er moet ergens een lek zijn. Met de camera zie ik geen druppels uit de aansluitingen komen dus geen lekkage bij die overgangen. Ik heb apart de dakrails nat gemaakt of het misschien daardoor naar binnen gaat maar dan blijft het droog binnen. Zover ik kan zien vallen de druppels net achter het lampje naar beneden. Dus richting dakraam. Het komt van een rand die daar net boven loopt. Ik kan daar weer boven niet kijken want dat is te smal voor de camera. Kun je net met je vingertoppen boven komen. Goed nat op die rand. Mijn camera past daar niet tussen. Heeft iemand een idee waar het lek zou kunnen zitten? Zelf denk ik aan de overgang van het metaal naar het rubber. Dus niet rubber naar dakraam. Maar ik weet niet hoe die rand en afvoerbak in elkaar zit. Enige tips hoe ik mijn vooronderzoek zou kunnen voortzetten zou fijn zijn. Daarna kan ik bij de garage exact aangeven waar het probleem zit. Kost die gasten ook zoveel tijd om dat te onderzoeken. Gaat om een Passat variant B7 uit 2012 met panoramisch dak en 3 punts dakrail. Achterop een haaievin antenne.

Alvast bedankt voor het meedenken,

 

Mic

Link naar reactie
Delen op andere sites

Aanbevolen berichten

 • 0

Hoi mensen, even weer een status. Ik heb bij de garage het originele smeervet gekocht (€ 38.60) code VG060751A2. Het is een mini kitspuit dus je hebt er ook een kitspuithouder voor nodig.

Ik heb alle geleiders en randen mooi ingespoten en vooral ook de spleet waar de kabel het raam trekt.

Tot nu toe heb ik geen last van lekkage maar dat kan kloppen want zoveel regen is er nog niet gevallen.

Zodra er enkele flinke regenbuien zijn gevallen zal ik laten weten of dit de oplossing is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

 • 0

Ik kwam geen steek verder bij de dealer. Onderzoekkosten, demontage hemel, paar uur zoeken. Nou laat maar. Ik heb zelf alle lijsten losgemaakt en heb de hemel er uit weten te krijgen. Mmm wel raar met zo'n kale auto rijden.

Het weer van de afgelopen dagen was perfect om op onderzoek te gaan. Fixe regen met af en toe mooie droge momenten. Het druppelde exact boven de verlichting van de rechter zonneklep. Druppels kwamen tussen frame dakraam en dak vandaan. Waar het water naar binnen kwam mag Joost weten. Ik kon het niet uitstaan. Is het een scheur in de goot? Met een gieter aan de gang dan maar. Goot lekker vol laten lopen maar niet lekken. Alleen met het panoramadak dicht begon het na 1 minuut te lekken binnen. Het moest dus komen door het water wat tussen glas en rubber liep of rubber en dak al leek me dat sterk. Met een gieter op de rand gieten dan maar. En ja hoor. Weak spot gevonden.

Dakraam open en dat deel maar eens nader bekijken. Als je water met een bepaalde snelheid in de hoek bij afvoer giet dan valt het niet naar beneden in de goot maar loopt het langs de zijkant de goot in en laat daar nou links en rechts een sleufje zitten? IJzerdraadje erin en ik kom gewoon binnen uit? WTF....

Een vierkante gang van ongeveer 3mm waar een kabel doorheen kan. Is dit een universeel frame? Ik heb met een kleine spuit wat water erin laten lopen en ja hoor druppelen binnen. Het zal toch niet waar zijn.

Dotje kit erin. Voorlopig heb ik nog geen druppel in de auto gezien en is het tot nu toe droog gebleven.

Ik heb nog even goed de afdichtrand nagekeken dat hij goed zit. Daarna lles weer terug geplaatst. Wat een pokkewerk zeg. Zeker de hemel terug plaatsen. Let ook goed op met het terugplaavan de zonnekleppen. De bedrading moet door de beugel heen en niet tussen bekleding en voetje want dan gaan de draadjes klem zitten en breken ze. Ik kwam erachter dat het water ook naar binnen kan komsn via de kabel die het raam trekt. Die is zichtbaar en loopt in een aluminium sleuf. Spuit je daar water in loopt het ook naar binnen. Eigenlijk zou daar helemaal geen water in mogen komen. Ik moet die rail alleen nog smeren. Zijn er mensen die hier meer vanaf weten? Wat moet/mag je smeren behalve die alu rail? Mag er in die sleuf ook wat vet of olie?

Link naar reactie
Delen op andere sites

 • 0

@@wulfke Dealer moet nog terugbellen.

@@blastaway Thanks!

 

Ik heb mijn bevindingen op dit forum gezet omdat ik bijna nergens een oplossing heb kunnen vinden. 90% praat over verstopte afvoerslangen maar wat als die brandschoon zijn? Tja ik ben vroeger storingsmonteur geweest en daarom moet er een oorzaak te vinden zijn. Ik mis alleen die geldboom in de tuin om het door een ander te laten doen ;-)

Maar alleen zo leer je echt je auto kennen. Ik heb gelukkig alles goed terug kunnen plaatsen maar voor het zelfde geld breekt er wat al.

Ik zal even kijken of ik wat foto's kan plaatsen.

Wat ik nog wil weten is of je die rand die voor het afsluiten moet zorgen (tussen dak en glas) zelf te vervangen is. Alleen die rand los kost bij de dealer 103 Euro incl de BTW. 

Iemand tips?

 

MiC

Link naar reactie
Delen op andere sites

 • 0

Maar alleen zo leer je echt je auto kennen. Ik heb gelukkig alles goed terug kunnen plaatsen maar voor het zelfde geld breekt er wat al.

Ik zal even kijken of ik wat foto's kan plaatsen.

MiC

 en?, zijn de foto''s al beschikbaar?, hier ook een 2012 met panorama uitzicht naar boven, gelukkig nog geen lekkage, maar ben het liever voor.

Grtzzzzzz

Link naar reactie
Delen op andere sites

 • 0

Hallo

 

Heb sinds vandaag zelfde probleem  passat 2013 met panoramadak.

 

bijrijdersstoel nat  zonnenklep en lampje erg nat

 

zal ook eens kijken wast jij hebt gedaan 

 

 en anders de garantie.

 

gr Laurens

 

@@laurens, heren, het lekt helaas nog steeds (Grrrr)

Ik ben er inmiddels achter dat het water naar binnen komt via de kabel die in de Alu goot loopt waarin de kabel die het raam open en dicht trekt loopt.

Als je daar wat water in giet (beetje richting voorkant auto) dan heb je exact de druppels die boven het lampje eruit komen. Bij mij gebeurt dat zowel links als rechts.

Vaker is het rechts. De vraag blijft hoe het mogelijk is dat daar wat in loopt cq komt. Water hoort gewoon in de goot te vallen.

Ik heb wel het vermoeden dat mijn glasplaat best diep ligt. Er blijft altijd water in de rand staan waardoor er natuurlijk veel meer water door de spleet tussen rubber en glas kan lopen.

Net een prijsopgave ontvangen van de dealer om de rand te vervangen (incl glas afstellen etc.) Kosten € 317,21 incl BTW. Maar daarbij is het dus niet zeker of de lekkage hiermee verholpen is.

Ik kan het niet uit staan waarom er water via die kabel het interieur in kan lopen. Niet genoeg vet? Een versleten rand? Glas afstellen?

Ik zal een foto posten hoe mijn glasplaat erin ligt. Is dat bij jullie ook zo?

 

auto1.JPG   

auto2.JPG

auto3.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

 • 0

Wel raar dat al enkele mensen dit zelfde probleem ervaren. Ik heb al honderden berichten gelezen over lekkages van zonnedak maar het probleem want wij hebben lees ik nergens.

De afvoertjes werken perfect en je hoort zelfs een slurpend geluid. Giet je het direct in de goot met een open dak, geen lekkage.

Link naar reactie
Delen op andere sites

 • 0

..... en anders de garantie.

 

gr Laurens

 

Heb jij nog garantie @@laurens ? Dan zou ik maar snel actie ondernemen want dit is echt een vreemd probleem.

Lijkt mij een echt een ontwerp cq constructiefout want het ziet er allemaal nog mooi en nieuw uit (behalve dan de buitenkant strip). Indien de dealer zegt dat het een fout is wil ik het natuurlijk weten  :wink:

Het zou opgelost kunnen zijn met het afstellen raam of vervangen van de strip + afstellen raam maar die garantie krijg ik natuurlijk niet. Ik heb overigens geen garantie meer op de auto maar als het een productiefout is sta ik wat sterker richting de dealer. Ik hoop op een goed einde want dit is echt shit zo. Zo'n fijne wagen maar als je steeds de lampjes eruit moet halen en handdoeken op de stoel moet leggen is dat toch minder. 

Ik hoop meer mensen met deze config te spreken via het forum.

Link naar reactie
Delen op andere sites

 • 0

Hallo

 

Zaterdag de gootjes een getest.

met bekertje water in  gegooid.  als het water loopt netjes het gootje in en komt er bij de wielkast uit.

zit dus niet verstopt.

 

Donderdag gaat hij naar de garage voor dit probleem.

 

Mijn glazen dak ligt niet te diep, is mooi gelijk met dak.

 

 

Lijkt mijn  toch onder de vw fabriek garantie te vallen.

 

Gr Laurens

aangepast door laurens
Link naar reactie
Delen op andere sites

 • 0

Oke Laurens, goed te weten dat het dus niet aan de afstelling ligt van het dak. Anders had ik mijn glasplaat nog rechter kunnen leggen.Het is dus wat anders. 

Fabrieksgarantie is maar 3 jaar heb ik begrepen.

Het is dus wat anders. Ik heb net nog wat foto´s gemaakt van de goot bij mij. Hier zie je de kabel lopen. Iets zorgt er voor dat het water hierlangs naar binnen loopt. 

Het is een close/up genomen vanuit midden van het dak en dan vlak over het dak kijken de rail in. Rechtsboven is de dakdrager.

goot2.JPG

Hieronder nog een foto van het andere gat wat ik heb gevonden. Het zit bovenin net onder het dak boven de rechter en linker afvoer aan de voorkant. Zoals je ziet heb ik hier een dotje transparante kit ingestopt (linker cirkel) om te kijken of het daar naar binnen liep. Dat blijkt dus niet zo te zijn maar waarom die opening daar zit (ook links) mag Joost weten. Links is nog open bij mij. Rechter cirkel is de afvoer aan de rechterkant voor.

Maar ik ben er zeker van dat het water via bovenstaande veer laat binnen loopt. Wat ik alleen nog niet weet is hoe dat water daar komt. Het zit vrijwel tegen de onderkant van het dak diep weggestopt.

Zou er te weinig vet op zitten dat het water er daarom langs kan lopen. Zo benieuwd wat de garage ontdekt Laurens!

Bovenste rand is de afdichtrand met het rubbere flapje. Onderste rand is van het gaas wat ik naar beneden heb gedrukt om de foto te maken.

 

goot1.JPG

aangepast door MiC2005
Link naar reactie
Delen op andere sites

 Share

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Forumvoorwaaden