Ga naar inhoud
  • 0

2 ohm tov 4ohm


RogerPassat

Vraag

Wie kan mij aangeven van het verschil is in geluid tussen speakers met een impendantie van 2 ohm en van 4 ohm ?

Een van de achterste speakers (JBL GTO6536e) is gesneuveld en nu blijkt dat deze een impendatie hebben van 2ohm.

Deze werden aangestuurd door een headunit (Panasonic 7301N) met een impendantie van 4 ohm.

 

Nu de JBL-speaker kapot is, valt op dat het geluid op de voorste speakers (Orgineel VW) veel beter klinkt dan de JBL's. Heeft dit met de impendantie te maken.

 

Hoor het, Roger

Link naar reactie
Delen op andere sites

7 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

  • 0

2 Ohm is de impedantie van de luidspreker, even simpel gezegd de weerstand daarvan. Die is in het geval van de JBL's 2 Ohm. Die 4 ohm die achterop je headunit staat, is het impedantiebereik van de headunit, meestal staat daar iets van 4-8 Ohm of zo. Die JBL's hebben in dat geval een te lage impedantie voor die headunit, met als gevolg een groot risico op oversturen, waardoor het geluid gaat vervormen. Wanneer je dan ook nog eens 4 speakers gaat aansluiten van ieder 2 Ohm, wordt de gezamenlijke impedatie gehalveerd (bij parallelaansluiting).

 

Vergelijk het maar eens met een gat in de band van je auto: hoe groter het gat (dus hoe minder de weerstand) hoe sneller de lucht uit je band loopt en hoe harder je moet pompen om 'm toch op spanning te houden. En dan heeft 1 groot gat het zelfde effect als 2 kleinere gaten :wink:

De stroomsnelheid van de lucht (vergelijk met de spanning naar de speakers) loopt te hoog op met als risico oververhitting van je headunit of van de spreekspoelen van je speakers > opblazen.

 

Het is dus heel goed mogelijk dat, nu je de achterspeakers hebt gedemonteerd, het geluid ineens veel strakker klinkt. Koop in dat geval nieuwe speakers die binnen het impedantiebereik van je headunit liggen...

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 0

Kan alleen maar toevoegen dat 3V gelijk heeft, 2 ohm is overigens ook behoorljk laag. Dof geluid kan komen omdat er geen werking van de hoge tonen is (of meer is), maar dit kan ook op een versterker/filter ingesteld staan. De achter speakers zitten gewoon in de achter portieren? en zitten de tweeters ook bovenin de deur? of waren het speakers met hoge tonen erbij in?

 

Succes met je aankoop in iedergeval.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 0

hoi Iwan,

 

De kapotte speakers zijn gewoon 3-weg speakers waarvan de tweeter in het midden geplaatst is. Ze zijn gewoon, net als de org. voorste speakers, rechstreeks op de head-unit aangesloten. Ik denk dus niet dat het aan de instellingen ligt want voren doen ze het prima.

Denk dat ik eens ga zoeken voor een composet voor in de achterdeuren (probleem is vaak een passende tweeter)

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Forumvoorwaaden