Ga naar inhoud
  • 0

Voice over center speaker (B8)


JanSL

Vraag

Ik hoop dat iemand mij kan helpen.

Ik heb een B8 (2015) met DynAudio. Toen ik 'm kocht, waren de tweeters in mijn voordeuren kapot.

Deze heb ik nu door een HiFi-specialist (Nijmegen) laten vervangen, maar nu klinken de stemmen van de navigatiemeldingen en telefoongesprekken schel en blikkerig. Het lijkt alsof deze stemmen nu alleen maar over de tweeters gaan, maar voor de vervanging gingen de stemmen ook over de center speaker. Dat klinkt dan veel voller en prettiger.

Komt iemand dit bekend voor (en vooral: is het op te lossen) ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

15 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

  • 0

Die heb ik uiteraard meteen gebeld. Hij gaf aan, dat bij het installeren van nieuwe tweeters, er geen instellingen veranderd zijn.
Hij vertelde ook dat er geen instelling zou zijn om aan te geven welke speakers gebruikt moeten worden voor de navigatiemeldingen en telefoongesprekken.

Hij bood aan om terug te komen en de tweeters los te koppelen. Misschien dat de Passat de tweeters dan mist en als backup de centet speaker gaat gebruiken, maar zodra de tweeters weer actief zijn, de center speaker automatisch uitgeschakeld wordt.
Goede test, maar het blijft dan bij een "constatering" terwijl ik een "oplossing" zoek.
Ik hoop dat er een goeroe op dit forum een 'Eureka' moment krijgt !

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 0

Dan zou ik op de tweeters een andere filter plaatsen indien je er met de geluidsinstellingen van de DP er niet uit raakt. Bij mijn dynaudio is mijn hoog ook achteruit geschroefd op de RNS wegens anders teveel hoog en te schel geluid.

Denk als je er met de audio mensen niet uit raakt dan Reinier (BM-er) de geschikte persoon is voor een filter ontwerp voor de tweeters en dat hij je wel op weg kan helpen. 

Met een filter moet je je niet zoveel voorstellen en kunnen de bijkomende componenten op de aansluiting van de tweeters aansloten worden. En ook heel duur zijn deze componenten niet.

Succes

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 0

Dank je Peter. Het geluid van de muziekbronnen klinkt goed en helemaal niet schel. Mij is verteld dat de DynAudio systeem al een gefilterd signaal naar de luidsprekers stuurt, dus een filter was niet nodig.
Ik wil ook niks aan de tweeters veranderen, maar wil stemgeluid (Nav & Tel) ook over de center speakers.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 0

Zijn de tweeters vervangen door exact dezelfde exemplaren? Dus niet iets vaneen ander merk of zo. (Had even wat gezegd, ik heb nog wel wat B8 Dynaudio tweeters liggen.)

Bij afwezigheid van tweeters ga je natuurlijk aan de toonregeling draaien, meer hoog erin om het gemis van de tweeters te compenseren (wat natuurlijk nooit echt kan/gaat werken). Nu er weer tweeters inzitten, moet je alles weer terug op normaal zetten. En inderdaad is het bij VW zo dat je de klank per bron kan afregelen. Dus alle bronnen langslopen en instellingen van de toonregeling en/of andere regelingen controleren..

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 0

Ik had idd eerst moeten vragen op dit forum, dan had ik er weer DynAudio tweeters in gehad. Nu heb ik er Harman Kardon tweeters, wat ze bij BWM gebruiken. Muziek klinkt erg goed hoor, daar niet van.

Per bron kun je de klank-instellingen aanpassen, maar Navigatie-klank hoort daar niet bij. Er is ook een algemene setting "klank", maar hierin staat het 'hoog' al op gemiddeld. Ik vrees dat er niks aan te doen is.
Gelukkig bel ik niet veel in de auto, en heb ik navigatie-meldingen meestal uit staan.
Toch bedankt iedereen voor het meedenken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 0

Die man zal binnen de mogelijkheden die hij heeft wel zijn best hebben gedaan. Alleen roept dat bij mij onmiddellijk vragen op. Zaken als impedantie en rendement, nog los van frequentieverloop en polariteit, van de betreffende tweeter zijn cruciaal om een goed werkend systeem te krijgen. En de kans is klein dat je nu een speaker met dezelfde parameters hebt gekregen. Wat onmiddellijk tot gevolg heeft dat het hele systeem minder presteert.

Ik mag aannemen dat de beste man je wel vooraf heeft gewaarschuwd dat de kans heel groot is dat je een systeem terugkrijgt wat minder is dan het origineel. Dat had hij namelijk moeten weten bij het toepassen van zo'n oplossing.

Zijn alleen de tweeters voor defect of ook achter?

Probleem met de nu ontstane onbalans is uit het Dynaudio systeem ook niet meer weg te krijgen, aangezien de center speaker in het dashboard een éénwegsysteem is (breedband luidspreker) en de rest allemaal twee- of driewegsystemen zijn. De toonregeling werkt voor alle kanalen gelijk en daarmee ga je het probleem van een 5 kanaalssysteem (links, center, rechtsvoor en links- en rechtsachter) waarvan nu 2 van de 5 kanalen uit balans zijn niet kunnen corrigeren.

Mijn advies is nog steeds om er gewoon weer twee Dynaudio Tweeters in te zetten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 0

Heb je de “oude” tweeters nog? Dan zou je inderdaad de impedantie (in Ohm) kunnen vergelijken. Of bij mij of @Bm-er langsrijden om te horen of het weer klinkt zoals het was.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 0

Nee, oude tweeters heb ik achter gelaten.
Maar het probleem zit 'm volgens mij niet in de nieuwe tweeters: die klinken goed.
Het probleem is het ontbreken van de midden-tonen (center speaker) bij Navi-meldingen.
Ik accepteer de situatie zoals hij nu is

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Forumvoorwaaden